fredag, april 08, 2005

Påvehh

Papa
Börjar det kanske bli dags att knyta ihop säcken om påven? Begraven idag och så slipper man förhoppningsvis se den heliga lekamen ligga uppfläkt på Petersplatsen så mycket längre. Litauen har officiellt, varandes ett mycket katolskt land (se tidigare inlägg), slagit på stora sorgtrumman och flaggat på halv stång hela veckan komplett med sorgeband och hela paketet. Även på ambassaden har sorgen varit närvarande. Tyst minut på veckomötet, levande ljus och bild på påven och flera av de lokalanställda märkbart tagna av händelsen.

Själv har jag verkligen ingen koppling alls till gubben. Men när det började luta utför för honom för ett par veckor sedan kunde jag ana att det skulle komma bli ett himla liv när han väl trillade av pinn. Under hela tiden har jag fått gå omkring och bita mig lite i läppen för att inte verka allt för föraktfull inför frånfallet av en gammal skröplig man som varit ledare för en gammal mossig institution som i allra högsta grad bidragit till spridandet av AIDS i framför allt Afrika, fortsatt förtryck av kvinnor världen över och allmänt cementerande av förlegade värderingar. Inte att jag förväntade mig något annat från en påve, men inte f*n tänker jag gå omkring och säga fina saker om honom bara för att han tillslut är död.

Okej, uppenbarligen var han en viktig motkraft till den kommunistiska förtryckarregimen i Polen och hela östblocket. Fattas bara annat i hans situation och med de maktbefogenheterna. Men jag skulle önskat att man hade haft en mer progressiv befriande kraft. I Litauen har kyrkan ett starkt inflytande i moraliska frågor. Man har gått från totalitärt förtryck till ett xenofobiskt samhälle med kyrkan som enda ledstjärna (politikerna har straffat ut sig själva). Jag har redan tjatat om prostitution och destruktiv manlighet i det här landet, katolska kyrkan har ju inte direkt hjälpt till för att lösa dessa problem.

Det enda TV-medium jag har tillgång till på engelska här i Vilnius är BBC World. Jag misstänker att svensk TV inte har varit lika fixerade men för min del var det direktsändning från påvens fönster hela förra helgen. Med korta avbrott för intervjuer med katolska "experter" som då och då fick frågan "visst hade påven många förtjänster, framför allt hade han en så fin kontakt med ungdomar (...!...), men han hade ju även kontroversiella åsikter om bland annat preventivmedel och kvinnliga präster, vad säger du om det?" Frågan besvarades inte en enda gång under hela helgen.

I slutändan var han en unken gubbe med mestadels unkna åsikter om hur människor bör leva sina liv. Nästa gubbe kommer förmodligen inte vara ett dugg bättre. Nej, kan man inte bara tro på Gud och skippa allt annat? Eller kanske bara skippa Gud helt?

7 kommentarer:

Den 11 april, 2005 19:01 skrev Blogger Jonas Andersson ...

Hehe... notera att om man byter ut "katolska samväldet" mot "USA" och "bidragande till spridning av AIDS" till "sanktionering av politiska mord i sydamerika" osv så blir hela påvenärdödgrejen skrämmande lik den skönmålning av Reagan vi såg när den gubbstrutten trillade av pinn häromåret.

Det verkar som om all kritik – även den mest befogade – helt och hållet slängs ut genom fönstret så snart kondoleansbanden och kransarna släpas fram. Varför är det så? Varför har vissa människor detta behov av att "visa vördnad" även inför de mest hårdnackade av hädangångna statsmän?

 
Den 12 april, 2005 10:48 skrev Blogger Erik Thalin ...

Jag håller med. Okej att man inte ska baktala folk som har dött. Men de får inte automatiskt upphöjas till helgon heller.

Ett exempel är Anna Lindh som ju var en utmärkt politiker och självklar efterträdare till Göran. Men när det nu visar sig att hon förmodligen var den ytterst ansvariga för utvisningen av de två svenska medborgarna till Egypten (med CIA-inblandning), då blir folk helt plötsligt jävligt kissnödiga. Det verkar vara svårt att skilja lik från person.

 
Den 12 april, 2005 13:38 skrev Anonymous Anonym ...

Det är den grundläggande mänskliga skräcken för att dö och själv bli ihågkommen som en skit, som gör detta fenomen att upphöja nästintill obligatoriskt... se bara på Baloos iscensatta död i Disney's "Djungelboken"; allt för att höra hur bra han var(är)i livet.

Aaargh! P3 just nu; Bo Kasper har tydligen gjort en soloskiva... sjunger om att älska med vackra kvinnor och lyssna på Uffh Lundell(!)?

/jrgn

p.s. Talle! Vad är en aktuell e-post adress till dig, nu? Sms'a gärna... d.s.

 
Den 18 april, 2005 18:48 skrev Anonymous Anonym ...

Tyckte det var rätt bra med påveprassel här med. Som att det räckte att se hans döda nuna en dag i tidningen. Inte flera dagar i rad - vi visste ju redan att han kolavippat eh? Jag tror att folk får allmänbildningsångest här hemma och börjar mumla om att "han nog var en rätt bra påve". Hur många påvar har ni upplevt? Så där farligt ofta byts dom ju inte ut. Svenskar kan inte stå för att de inte har koll på allt.

 
Den 19 april, 2005 02:05 skrev Anonymous Anonym ...

Kom igen! Kan du inte skriva ett nytt inlägg snart så jag slipper se det fula skrumpna katolska gubbfejset varje gång jag laddar denna sida. Kram H

 
Den 19 april, 2005 17:36 skrev Blogger Erik Thalin ...

Och nu börjar nästa holmgång, väljandet av en ny påve. "Är det svart eller vit rök? Kan inte riktigt se... Jo, den ser svart ut... eller?"

 
Den 20 april, 2005 22:04 skrev Anonymous Anonym ...

Och så typiskt att det blev vit rök och en vit påve. Rasistiskt.
Precis som med Nogger Black.

// Politisk Korekt

 

Skicka en kommentar

<< Home