tisdag, mars 08, 2005

Öststatspunk

Den litauiska musikscenen är skral. Inte så konstigt kanske då man levt under strikt kulturell censur under femtio års tid. Jag har fått intrycket att man fortfarande försöker hitta något mönster i den västerländska populärkulturen. En förståelse för hur allt hänger ihop.

Fråga en litauer runt tjugo vilken musik hon/han lyssnar på kommer man med största sannolikhet få det ena av två svar: punk eller klubbmusik. Öststatspunk är intressant eftersom punken i många avseenden uppskattade det gamla röda spöket, tyckte att det var en bra grej. Det krävs med andra ord en viss distans till det förflutna om man som upprorisk snorunge i Vilnius ska börja köra med socialistiska accessoarer. Men Vilnius-punkare går hela vägen. Punkfrilla, Dr. Martens och läderjackor fullständigt överfyllda med anti-kapitalistiska slagord.

En skön detalj är den halvtaskiga engelska grammatiken som man - medvetet eller omedvetet - genomgående använder i sina punkiga slagord. På vägen till jobbet passerar jag varje dag en vägg där någon (en katolsk punkare?) skrivit "Jesus is alive". Någon annan (en vanlig punkare?) har strukit över det och skrivit "Jesus is idiot". Kampen går vidare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home