onsdag, februari 23, 2005

Mer om korruption

Det börjar bli något av en fixering hos mig, det här med korruptionen i Litauen. Men från att jag från början knappt hade ägnat det en tanke, blir det allt tydligare att korruption är en del av det litauiska samhället.

En av mina kollegor på ambassaden var på ett seminarium om transparens och korruption i Litauen. Det var en dyster bild som målades upp. Enligt en undersökning gjord av Transparency International tycker 64 procent av innevånarna i Vilnius att det lokala styret är korrupt. En lika stor andel tyckte dock inte att något borde göras åt det. Trafikpoliser ska enligt undersökningen vara de mest korrupta (se tidigare inlägg).

Korruption är ständigt närvarande i vardagen och folk här har anpassat sina liv efter det. Två tredjedelar av befolkningen säger sig vara beredd att ge mutor om det skulle hjälpa att lösa ett problem. Om korruptionen helt plötsligt skulle försvinna, då skulle det förmodligen innebära att mycket arbete som privatpersoner lagt ner, på att lära känna rätt människor och behärska de rätta koderna, vore förgäves. I grund och botten handlar det om människors vardag och hur man klarar sin tillvaro. Det är ingenting som förändras i en handvändning.

1 kommentarer:

Den 26 maj, 2012 17:03 skrev Anonymous Anonym ...

du skrev rätt,då 2005,situationen inte förändrades även nu...2012

 

Skicka en kommentar

<< Home