tisdag, februari 01, 2005

Minoriteter

Snö i Vilnius

Måndag kväll, snön singlar ner från skyn och klär Vilnius i en majestätisk vinterskrud. Jag sitter mitt i vad som tidigare var de judiska kvarteren här i Vilnius. Men under tyskarnas ockupation av Litauen under andra världskriget utplånades näst intil alla judar - ca 200 000 - från den stad som brukade kallas "Litauens Jerusalem". Detta är något som litauerna inte riktigt verkar ha tagit itu med, även om det idag finns inflytelserika judiska organisationer i Litauen och en ledamot i parlamentet som enbart ägnar sig åt frågor av judiskt intresse. Faktumet att många litauer aktivt deltog i judeutrotningen under kriget är något som borde plåga det litauiska samvetet.

Samtidigt pågår en annan förföljelse i Vilnius, den av romer. Ett samhälle en liten bit utanför staden står under hot om att jämnas med marken. Bulldozers står redo och var på väg att påbörja sitt arbete då de i sista stund tillfälligt stoppades. Men hotet finns där alltjämt.

Litauen drabbas precis som alla andra länder av främlingsfientlighet och rasism. Som tur är finns också de som står upp och agerar emot det. Som exempelvis mottagaren av 2004 Tolerance Award som jag och andra från ambassaden besökte i helgen. Han hade oförtröttligt filmat de motsättningar som funnits mellan lokalbefolkning och romer, som bland annat resulterat i att en polisstation brännts ner. Han drog paraleller till både den tidigare judeförföljelsen samt förtrycket som litauer fått utstå under den sovjetiska ockupationen. Där finns mycket att dra lärdom av, menade han i sitt tal.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home