tisdag, januari 18, 2005

Angående turism

Jag läste i Sydsvenskan för ett tag sen att antalet svenska turister i Litauen förra året uppgick till något i stil med 350 stycken. Det verkar med andra ord som att svenska ambassaden har en ganska lugn tillvaro.

När man letar guideböcker till Litauen blir detta förhållande än mer tydligt. Bland de stora förlagen är det bara Bradt som ger ut en guide endast om Litauen. Både Lonely Planet och Rough Guide har guider för hela Baltikum, något som baltländerna själva verkar har lite problem med. I stort sett det enda som baltländerna - Estland, Lettland och Litauen - har gemensamt är det geografiska läget. När det gäller kultur, historia och språk skiljer de sig betydligt mer åt än exempelvis de skandinaviska länderna. Litauens historia är tätt sammanbunden med Polen (något som tydligt visade sig i de båda ländernas gemensamma insatser för den oranga revolutionen i Ukarina, tidigare en del av det Polsk-Litauiska storfurstendömet), språket liknar lettiskan en del, men inte estniskan som å sin sida är nära besläktad med finskan.

Lonely Planet kallar Vilnius för "det nya Prag". Ett omdöme som bara kan komma från en institution som gjort backpackerkolonialism till sitt främsta varumärke. Man måste stå på utsidan och titta in för att göra ett likande konstaterande och uppenbarligen är det få litauer med i Lonely Planet-redaktionen.
- Berlin? jo vettu, man kan säga att det är det "nya London". Men Lonely Planet menar säkert väl och det är formodligen en komplimang som kommer göra att fler söker sig uppåt i centraleuropa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home