torsdag, mars 17, 2005

Diktaturlogik

Frågan jag ställde mig hela tiden under den oranga revolutionen i Ukraina var: vilken diktatur med någon som helst känsla för kontroll och manipulation av massorna skulle tillåta oberoende vallokalsundersökningar samtidigt som man genomför ett tokriggat val? Oproffsigt. Dessutom tyder det på mycket dålig insikt i grundläggande politiska processer. Håller man val får man - oavsett ensidig statlig propaganda - räkna med att de kan sluta lite hur som helst. Och skulle det visa sig att de gör det så måste man ha en back-up plan. Någon sån hade inte cementhäckarna i Kiev och så gick det som det gick.

Vitryssland har bättre koll. Lukasjenka stod pall för de demokratiska vindarna från grannen i söder och sitter nu stadigt i båten. Oppositionen har stora problem att skapa en gemensam front mycket på grund av splittringsmanövrar från regimens sida. Emellertid verkar även de vitryska politrukerna lida av en skvätt dåligt omdöme. I flygblad riktade mot oppositionen beskrivs oppositionella bl.a. som feministiska transvestiter från Mars (planeten). Luka har också hävdat att han har mycket smärtsamma minnen från andra världskriget, fastän han är född på 50-talet. Hur indoktrinerade det vitryska folket än må vara, måste väl ändå en sund skepsis någonstans infinna sig. Om inte annat när de oppositionella ringer på dörren med sina egna flygblad och visar sig vara helt vanliga homo sapiens. Feminister, några av dem. Eventuellt även en enstaka transvestit.

Regimen i Minsk verkar helt enkelt vara något självdestruktiv i sina försök att kväva oppositionella. Nu har Lukasjenka tydligen även lyckats göra sig ovän med Putin. Förhoppningsvis är det en bara tidsfråga tills även Vitryssland får sin oranga revolution.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home